Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök

Att välja bänkskiva är lättare sagt än gjort. Du har säkert hört att ”sten blir bra” och bestämmer dig att skaffa en stenskiva. Sedan visar det sig att det finns hundratals olika stenar, från snövit till kolsvart, prickiga och melerade, matta och polerade. Det finns naturstenar som granit och marmor, samt ”konststen” som kallas för komposit eller kvarts. Hur i all världen bestämmer man!

Man får inte glömma plånboken heller - har man verkligen råd för en ultramodern kompositskiva? Eller blir det lika snyggt med en lite billigare granitbänk? Att bara äta pasta under ett helt år (eller två) efter man skaffat en alltför dyr bänkskiva, känns inte så roligt. Visst kan man få fina bilder till Instagram med en pastatallrik på en skinande blank stenbänkskiva, men...

Det får du tänka igenom i alla fall:

  • Din nya bänkskiva borde passa med kökets karaktär och övriga inredning. Det kan bli lite olika val beroende av om man bor i en modern etta i hjärtat av Vasastan eller i en sekelskiftsvilla i Dalarna. Rustika möbler samsas bra med en mörkare stenskiva, med varma jordnära färger, industriell look tål gärna en ruffigare bänkskiva. Klassisk kombination med vit och svart är alltid inne. 
  • Vad gör du i köket egentligen? Lagar du mycket mat? Bakar och rullar, kokar sylt och lägger in gurkor efter morsans recept? I så fall borde du välja en kvarts- eller en granitskiva som tål mycket och är nästan underhållsfritt. Kommer din bänkskiva främst fungera som en fin inredningsdetalj, behöver du inte tänka så mycket på slitage och kan exempelvis välja en exklusiv marmorskiva. Jämför du material efter tåligheten, då är tumregeln att marmor och även några ljusa granitsorter är känsligare och skörare.
  • Tänk inte väldigt mycket på vad dina kompisar eller arbetskamrater säger. Du inreder ditt kök för dig och din familj, du måste själv tycka om din nya bänkskiva. En bänkskiva byter man inte lika ofta som gardiner i köket, du kommer att leva med den under en lång period.

Vilken bänkskiva bör du välja - kvartsmarmor eller granit?

Natursten, trägolv och bakväggar i dekorativa glas spelar en roll för att skapa ett personligt hem.
Heminredning har en stark koppling till föränderliga och nya trender. Men köket som en stor investering bör först och främst vara hållbart. Det finns mycket tryck på bänkskivorna på kök, eftersom det mesta av smuts kommer på bänkskivorna, vilket innebär att bänkskivan måste vara hållbar och lätt att underhålla. Ett av de bästa alternativen till att välja en bänkskiva är natursten. Stenbänkskivor är mycket vackra och hållbara, motståndskraftiga mot värme och svåra att repa. Om du har bestämt dig för att välja en stenyta, är det viktigt att känna till deras egenskaper och skillnader.

Granit:

Granit är en 100% naturlig och tät strukturerad sten med ett hygieniskt material som är idealiskt att använda som köksbänkGranitbänkskivor är hållbara och tål högre temperaturer än andra bänkskivor. När man väljer en bänkskiva av granit bör man komma ihåg att lätt granit i allmänhet är mer fuktabsorberande och därför mer mottaglig för fläckar än mörk granit.

Kvarts:

Kvartssten eller pressgranit är ett bra alternativ till naturliga material. Kvartssten är ett tillverkat material och innehåller cirka 90% naturliga mineraler. Harts och färger läggs till kvartsstenen för att uppnå färg. Kvartssten är ett mycket hållbart och hygieniskt material med nästan noll porositet för industriell produktion. Med korrekt underhåll är kvartsbänkskivan stabil i decennier. Det är viktigt att veta att kvarts är mindre värmebeständigt jämfört med granit och att ytan kan spricka av termisk chock. Därför rekommenderar vi starkt användning av varma stativ. Kvartsbänkskivan är mycket enkel att underhålla, i allmänhet är det bara varmt vatten och tvål som räcker för rengöring.

Marble:

Marmor är en naturlig sten som har använts som ett värdefullt material i årtusenden. Denna vackra och exklusiva sten är tillverkad av skulpturer, pelare, garneringar, trappor, bänkskivor etc. Den mest kända och mest använda sorten är förmodligen Bianco Carrara från Italien, som till exempel i Sverige är mycket vanligt i bänkskivor i kök och badrum. Dessutom finns sorter som Nero MarquinaDark EmperadorCrema Marfil och Verde Guatemala också mest tillgängliga i Estland. I motsats till vad man tror att marmor är olämplig för köket, tror vi annars i FMP Design. Man bör komma ihåg att det är en mjukare sten än granit, till exempel, och bör inte testas med bestick, stansar, syror och starka färgpigment som vin och kaffe. Det är klokt att använda en separat skärbräda och värmebeständiga brickor och ta bort eventuella fläckar så snart som möjligt med diskmedel och torka ytan med en mjuk trasa eller kökshandduk. Dessutom är marmorytorna impregnerade med en speciell vätskeavvisande och antiabsorberande anordning.

Sammanfattning:

Vi hoppas att vi var till hjälp för att välja bänkskivan för ditt framtida kök, och om du har ytterligare frågor, kontakta våra professionella!

Vårt sortiment

marmor

MARMOR BÄNKSKIVA – drömlikt vacker, men ack så känslig

Fördelar: ytterst dekorativ, unikt mönster, färg och mönster kan variera i oändligheter.

Nackdelar: känsligt för spill, suger lätt åt sig vätskor, fett eller olja som kan lämna fläckar, repas lätt, stora variationer i mönster och färg, naturliga defekter kan förekomma.

Passar bra: badrum, väggbeklädnader, fasader mm. Mindre bra i köksmiljöer.

Passar ej: storkök och ytor med intensiv användning och slitage.

Längtar du efter en ljus natursten, då har dina tankar säkert snurrat kring marmorn – det finns helt enkelt inte så många alternativ som kan ersätta denna vackra sten. Rent praktiskt passar marmor bättre till badrum, men kan (med lite flit) klara sig bra även i ditt kök.

Har du valt en marmorskiva till köket, ska du vara extra noggrann med både hur du använder och underhåller skivan. En marmoryta är mjukare och mer porös jämfört med t.ex. granit, den repas lätt och kan bli fläckig.

Du ska vara speciellt uppmärksam på rödvin, kolsyra, kaffe, te, fruktjuice och fett/olja. Samtliga fläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att ämnet tränger ned i stenen. Använd underlägg till alla glas och skär ingenting direkt på skivan, bl.a. syrliga frukter. Då håller du ytan fri från frätskador.

Välkommen att kontakta oss!

Har du frågor kring bänkskivor, vill boka tid för uppmätning eller önskar veta hur mycket din marmor-, kvarts- eller granitbänkskiva kan kosta, kontakta oss gärna via följande alternativ:

  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • fyll i din kontaktinformation i formuläret till höger
  • ring 076 234 0242

INTRESSERAD AV SAMARBETE eller har större projekt på gång?
Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring +46 73 919 4987.

 

 

 

 

Partners

Montagemän i Stockholm AB

Björnspinnarvägen 23
14137 Huddinge

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Söderkök & Luckor

Geijersvägen 15
112 44 Stockholm/Kungsholmen

kodulehe, e-poe, logo, seo, facebook tegemine